Igaunijā gūst pieredzi par automatizēto katlumāju darbību

24/04/2017

Pieredzes apmaiņas braucienā Igaunijā, kuru saviem klientiem rīkoja apkures katlu ražotājs A/S “Komforts”, gūts apstiprinājums, ka pilnībā automatizētas katlumājas ir drošas un savu funkciju veic lietpratīgi.

SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Artis Roberts un Tehniskā direktora palīgs – enerģētiķis Raitis Brikmanis pagājušajā nedēļā divas dienas uzturējās pieredzes apmaiņas braucienā Igaunijā, apmeklējot astoņas katlumājas, kurās tiek kurināts ar Tukuma pusē ražotajiem “Komforts” katliem un, kuru darbība ir automatizēta.

Apskatītas vairāku jaudu katlumājas, sākot no 0,3 līdz 6 megavatu katlumājām.

A.Roberts pastāstīja, ka jauno katlumāju Kuldīgas novada Kurmāles pagasta Priedainē arī ir plānots būvēt pilnībā automatizētu, tādēļ bija svarīgi pārliecināties, kā un cik droši tās darbojas.

Apkopojot Igaunijā redzēto, A.Roberts secina, ka, pateicoties automātiskās vadības sistēmām, iespējams kontrolēt visus darba procesus, sākot no kurināmā noliktavas līdz dūmgāzu kondensatoram. Operatora terminālim iespējams pieslēgties caur internetu, kas ļauj veikt iekārtu sistēmas regulēšanu attālināti. Savukārt reizi nedēļā inženieris brauc un klātienē pārbauda katlumājas darbību. Savukārt pārējā laikā visu informāciju speciālists saņem īsziņu veidā tālrunī. Pilnībā automatizētajās katlumājās ikdienā nav nepieciešama cilvēka klātbūtne, jo viss process norisinās mehāniski.

Tāpat apskatīts, kā darbojas kurināmā padeves transportieri, kustīgās grīdas, kas padod šķeldu, kādas ir pelnu izvadīšanas sistēmas un citas ar apkuri saistītas lietas.

“Kuldīgas siltumtīkli” uzņēmumā “Komforts” ražotu iekārtu izmanto Lapegļu ielas katlumājā. Tā sekmīgi darbojas jau desmit gadus. Savukārt topošajā Priedaines katlumājā pilnībā automatizēto apkures iekārtu piegādās SIA “AGB Serviss”, kurš uzvarēja iepirkuma konkursā „Tehnoloģisko iekārtu piegāde, uzstādīšana, palaišana, ieregulēšana t.sk. personāla apmācība katlu mājai Priedaines ciemā, Kurmāles pagastā, Kuldīgas novadā”.

Nākotnē automatizētas katlumājas varētu izveidot arī Rumbas pagasta Mežvaldē, Rendas pagasta Ozolos, Pelčos un Jelgavas ielā 38, Kuldīgā.

Attēlā: Katlumāja pie Pērnavas.

ANITAS ZVINGULES teksts
ARTA ROBERTA foto