Kāda ir ziema centrālās apkures lietotājiem?

19/01/2017

Vidējā āra gaisa temperatūra Kuldīgā decembrī bija +2,19 grādi, kas ir par 1,12 grādiem vēsāka nekā 2015. gada decembrī, kad vidējā temperatūra bija + 3,31 grāds. 

Tā kā 2016. gada decembris bija aukstāks nekā gadu iepriekš, tad SIA “Kuldīgas siltumtīkli” siltumenerģiju saražojuši par 15% vairāk – 4288 megavatus, salīdzinot ar 3730 megavatiem 2015. gada decembrī. Līdz ar to rēķini par apkuri decembra mēnesī bijuši tādi paši vai nedaudz lielāki, nekā gadu iepriekš.

Pārpublicējam 18. janvāra laikrakstā “Kurzemnieks” paustos viedokļus par to, kāda šogad ziema centrālās apkures lietotājiem:

“Arnis Štāls, Kuldīgas dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības “Lapegle-4” valdes priekšsēdis, SIA “Kuldīgas komunālie pakalpojumi” namu apsaimniekotājs: “Nevaru vērtēt situāciju visos dzīvokļos, jo katram iedzīvotājam savs komforta līmenis: vienam auksti 28 grādos, citam par karstu, kad ir 18. Šajā sezonā ir izteikta temperatūras maiņa – biežāk tiek zvanīts no mājām, ka siltumu vajadzētu palielināt. Ja no mīnus grādiem strauji mainās uz plusu, sensors un elektronika nostrādā, bet aukstums mūros paliek, un dzīvokļi kļūst vēsāki. Tāds ir fizikas likums. Tāpēc tādās ziemās biežāk jāiet katrā mājā pārregulēt siltummezglu nekā tad, ja laika apstākļi ilgi nemainās. Ja cilvēks zvana, tad reaģējam nekavējoties. Jāņem vērā, ka daudzdzīvokļu mājas būvētas padomju gados un siltumtīkli ir tādi, kādi ir. Siltuma regulatori noreaģē uz plusiem, bet nevajadzētu, jo auksts ir tik un tā. Tāpēc var būt iedzīvotāju sūdzības, ka temperatūra mainās un jāpārskata siltumnesējs.

Par rēķiniem nebūtu korekti runāt: jo vairāk siltuma māja paņem, jo vairāk tie aug. Pa mēnešiem nevar salīdzināt ar pagājušo gadu, jo situācijas bijušas dažādas. Parasti, sākot apkuri, siltumu uzregulē pirmajos mēnešos pēc iedzīvotāju iesniegumiem, pēc tam vairs nav vajadzības. Cilvēki sāk uztraukties, kad saņem rēķinu ar negaidītu summu, jo bijis taču silts laiks. Tomēr jāanalizē visi apstākļi. Siltumu nevar taupīt kā elektrību. Ne jau iedzīvotāji visvairāk patērē siltumu – to paņem pati māja.”

Voldemārs Dunajevs, Alsungas novada domes izpilddirektors: “Ziema draņķīga: labāk, ja ir sals nekā slapjums un drēgnums. Mitrums jāiztvaicē, un tas patērē vairāk enerģijas nekā tad, ja ir sauss, kaut arī aukstāks laiks. Reizēm liekas; ārā nulle grādu vai pat plus 3-4, bet ir auksti. Gaisa mitrums ir ap 100%; lai to dabūtu ārā, jākurina vairāk.””

ANITA ZVINGULE