Skolēni iepazīst koģenerācijas stacijas darbību

06/04/2018

Marta beigās SIA “Kuldīgas siltumtīkli” biomasas koģenerācijas elektrostaciju, Stacijas ielā 6, kurā kā kurināmais tiek izmantots atjaunojamais energoresurss – koksnes šķelda, apmeklēja Kuldīgas Centra vidusskolas 4. klases audzēkņi, lai noskaidrotu kā koksne tiek pārvērsta enerģijā.

Ekskursiju skolēniem vadīja SIA “Kuldīgas siltumtīkli” automātisko katlumāju ekspluatācijas daļas vadītājs Igors Kalugins un inženieris Juris Hofmanis.

Skolēniem tika stāstīts un rādīts kā katlumājai piegādā šķeldu, un, kā tā tehniski tiek nogādāta līdz kurtuvei. Tika rādīts kā šķelda sadeg katlā, kurā ir 1000 grādu temperatūra. I.Kalugins pastāstīja, ka koģenerācijas stacijā diennaktī tiek sadedzināti aptuveni 200 kubikmetri šķeldas, lai pilsētas namiem piegādātu siltumu. Tāpat skolēniem sniegtas zināšanas, ka koģenerācijas stacija vienlaikus ar siltumu ražo arī elektrību. Skolēni tikās ar katlumājas operatoriem, kuri katlumājas darbību vada attālināti, un uzdeva sev interesējošus jautājumus, piemēram, kāda izglītība nepieciešama, lai apkalpotu šādu staciju.

Skolēni bija priecīgi par iegūtajām zināšanām, jo tās lieti noderēs, rakstot pētniecisko darbu par koksnes pārvēršanu enerģijā.

ANITAS ZVINGULES teksts
IGORA KALUGINA foto