Par nodrošinājumu ar kurināmo materiālu

03/01/2020

Par šī gada situāciju ar koksnes izvešanu no mežiem, šķeldas kvalitāti un kurināmā materiāla uzkrājumu veidošanu, stāsta SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Artis Roberts:

“Šobrīd nekas neliecina par problēmām ar šķeldas piegādēm. Ir noslēgti iepirkumu līgumi, piegādātāji savas saistības pilda. Šajā apkures sezonā vairāk jūtams, ka ievērojami krities pieprasījums pēc šķeldas tuvējās ostās, piemēram, Liepājā un energoresursu biržā “Baltpool” Lietuvā. Par to liecina būtiski zemākas cenas, nekā bija pavasarī un pagājušajā sezonā kopumā.  Līdz ar to vietējie ražotāji ir gatavi piegādāt tuvāk savām ražotnēm.

Kopumā ir sausāki laika apstākļi, jo mežu izstrādātājiem darbs laika apstākļu dēļ nav apstājies, kā tas bija, piemēram, 2017. gadā. Mūsu piegādātāji ir izteikuši, ka daudzviet ir uzkrātas ievērojamas šķeldas rezerves. SIA “Kuldīgas siltumtīkli” ir veikusi šķeldas uzkrājumu apmēram iepriekšējā gada līmenī – krājums vidēji vienam ziemas mēnesim uz priekšu, bet tas ir vairāk, nekā bija iespējams 2017. gadā, jo tad rudenī vienkārši nebija ko uzkrāt. Šobrīd atliek piegādātājam tikai izteikt vēlmi, cik nepieciešams piegādāt, un tas veiks piegādes.

Šajā apkures sezonā šķeldas kvalitāte ir laba. Šobrīd vienīgā problēma ir cena, jo tā ir augstāka, nekā bija pirms 2017. gada slapjās vasaras un rudens, bet ir zemāka nekā pagājušā gadā.  Vienlaikus apzināmies, ka piegādātājiem šķeldas cenu pieaugumam ir pamatojums, jo ir cēlušās koksnes cenas, pieaugusi minimālā alga un pieaug degvielas cenas.”