Pieaugs siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifs

24/01/2020

Ar 1. februāri mainīsies siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifs. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija noteikusi, ka jaunais tarifs būs 52,99 eiro bez PVN par vienu megavatstundu.

Tarifa pieaugums būs par 6,4% jeb 3,19 eiro. Taču, neskatoties uz tarifa pieaugumu, SIA “Kuldīgas siltumtīkli” siltumenerģijas tarifs ir otrs zemākais Kurzemē. Tarifus visā Latvijā var apskatīties un salīdzināt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas mājaslapā.

Jaunais tarifs būs spēkā Kuldīgā, Kurmāles pagasta Priedaines ciemā, Padures pagasta Padures ciemā, Pelču pagasta Pelču ciemā, Rendas pagasta Ozolu un Rendas ciemā, kā arī Rumbas pagasta Mežvaldes ciemā.

SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Artis Roberts, skaidrojot tarifa pieauguma iemeslu, norāda, ka galvenais iemesls tarifa paaugstināšanai bija cenas pieaugums kurināmajam materiālam. “2017. gadā cena šķeldai, granulām un malkai strauji paaugstinājās, jo bija slapjš rudens un ziemas sākums. Mežu izstrādātāji nevarēja iebraukt mežos, un sāka katastrofāli trūkt kurināmais materiāls. 2017. gadu izdevās pārdzīvot uz iepriekšējo gadu uzkrājumu un rezervju rēķina. Cerējām, ka slapjums beigsies un kokmateriālu cenas atgriezīsies iepriekšējā līmenī, bet tā nenotika. 2019. gadā rīkotajā cenu aptaujā kurināmā materiāla cena gan bija nedaudz zemāka nekā 2018. gadā, bet kopumā kritiens bija minimāls. Ja cena uzkāpa par trīs līdz trīsarpus eiro par berkubu, tad nokritās vidēji par vienu eiro. Siltumenerģijas tarifs nebija mainīts desmit gadus. Protams, ka šo gadu laikā bija pieaugušas arī degvielas un elektrības cenas, kā arī cēlusies minimālā alga. Tas viss rosināja pārskatīt esošo tarifu,” stāsta A.Roberts.

Šogad ir silta ziema un nereti iedzīvotāji SIA “Kuldīgas siltumtīkli” jautā, kāpēc rēķini par saņemto siltumenerģijas pakalpojumu ir tik lieli. A.Roberts: “Rēķini ir tik lieli, cik ir faktiskais siltumenerģijas patēriņš mājā. To ietekmē ne tikai āra gaisa temperatūra, bet arī mitrums un vējš.”

Jautāts par šķeldas kvalitāti un kurināmā materiāla rezervēm, uzņēmuma vadītājs saka, ka SIA “Kuldīgas siltumtīkli” ir veikusi šķeldas uzkrājumu apmēram iepriekšējā gada līmenī – krājums vidēji vienam ziemas mēnesim uz priekšu, bet tas ir vairāk, nekā bija iespējams 2017. gadā, jo tad rudenī vienkārši nebija ko uzkrāt. Šobrīd atliek piegādātājam izteikt vēlmi, cik nepieciešams piegādāt, un tas veiks piegādes. Šajā apkures sezonā šķeldas kvalitāte ir laba.