Arī vējš un mitrums rada lielu siltuma patēriņu

04/03/2020

Šogad ziema ir silta, piemēram, ziemas aukstākajā mēnesī februārī vidējā gaisa temperatūra Kuldīgā bija +3 grādi. Tomēr, lai arī ārā nav sals, siltumenerģiju patērē brāzmainais vējš un pastāvīgās lietavas, kas rada mitrumu.

Piedāvājam aplūkot vairākus piemērus ar siltumenerģijas patēriņa salīdzinājumu 2018. un 2019. gada decembrī, ēkām, kuras ar siltumenerģiju apgādā SIA “Kuldīgas siltumtīkli”:

Dzintaru iela 6, Kuldīga, dzīvoklis ar apkurināmo platību 48,73 kvadrātmetri – 2018. gada decembrī, kad vidējā temperatūra Kuldīgā bija -0,4 grādi patērēti 0,99 MWh, bet 2019. gada decembrī, kad vidējā temperatūra bija +3,2 grādi patērēti 0,904 MWh. Patēriņš ir par 9% mazāks.

Dzintaru iela 8, Kuldīga, dzīvoklis ar apkurināmo platību 51,63 kvadrātmetri – 12.2018. patērēti 1,044 MWh, 12.2019. 1,08 MWh (par 3% lielāks patēriņš!).

Mucenieku iela 35a, Kuldīga, dzīvoklis ar apkurināmo platību 53,09 kvadrātmetri – 12.2018. patērēti 1,505 MWh, bet 12.2019. 1,078 MWh (par 28% mazāks patēriņš!).

Pēc dotajiem piemēriem redzams, ka siltumenerģijas patēriņš katrā no ēkām ir atšķirīgs, to ietekmē daudz un dažādi faktori, tas nav tikai sals jeb mīnusi aiz loga.

Siltumenerģijas patēriņa samazinājumu ikdienā var panākt, pareizi noregulējot siltummezgla uzstādījumus, sekojot līdzi āra gaisa temperatūrai.

Mājās, kur ir uzstādīti siltummezgli, regulēšanu var veikt mājas vecākais, vai arī palūgt to izdarīt nama apsaimniekotājam.

Ja uzstādīti ļoti zemi rādījumi, tad saņemtais siltumenerģijas apjoms var izrādīties par mazu un dzīvokļa iemītniekiem var būt par aukstu.

Siltummezglu regulēšanas atzīmes vērojamas lineārā grafikā: lai sasniegtu optimālo rezultātu gan temperatūras, gan patēriņa ziņā, tai jābūt vienmērīgai, bez straujām svārstībām.  Regulēšana jāveic, rūpīgi sekojot laikapstākļiem. Tā iespējams saglabāt komforta temperatūru un arī samazināt siltumenerģijas patēriņu.

Ja ārā ir saulains laiks, tad siltummezglā uzstādītā temperatūra var būt zemāka, ja ir apmācies, lietus un vējš, tad temperatūrai jābūt augstākai. Ja jūtams mitrums, tad zemu uzstādīta temperatūra nespēj īsā laikā nodrošināt vajadzīgo temperatūras līmeni.

Vēlamais siltuma līmenis dzīvojamajās telpās ir no 20 līdz 22 grādiem. Ja temperatūra ir pārāk zema, tad ilgtermiņā ēkā var rasties pelējums un mitrums. Pavasarī, kad biežāk spīd saule, siltuma patēriņš būs mazāks, bet ziemā, pat bez liela sala, patēriņš būs lielāks mitruma un vēja dēļ.

Pamata princips, lai samazinātu siltumenerģijas patēriņu katrā mājā, ir energoefektivitātes palielināšana. Būtisku ietaupījumu var nodrošināt, nosiltinot ēku bēniņus. Svarīgi ir neveikt nesaskaņotu radiatoru nomaiņu: šis risinājums vienmēr jāsaskaņo ar mājas apsaimniekotāju, lai nesabojātu ēkas kopējo siltuma sistēmu.

Lai noskaidrotu iemeslus, kas rada vislielākos siltuma zudumus un kā šo problēmu novērst, mājām jāveic iekšējo inženiertīklu, siltumtīklu audits.