Lai konstatētu noplūdes, iekrāso siltumtīklu ūdeni

06/02/2021

SIA “Kuldīgas siltumtīkli” speciālisti pirmo reizi veikuši apkures sistēmas ūdens marķēšanu ar fluoresceīnu, kas ūdenim piešķir zaļgandzeltenu nokrāsu, tādējādi iespējams konstatēt ūdens noplūdes.

Ūdens iekrāsošana ir viens no efektīvākajiem un operatīvākajiem veidiem, kā siltumapgādes sistēmā atklāt bojājumus. Šādu praksi pielieto vairākas pilsētas Latvijā.

“Kuldīgas siltumtīkliem” šāda nepieciešamība radusies, jo katru mēnesi trasē, kuras kopgarums ir ap 20 kilometriem, pazūd ūdens aptuveni 70 – 80 kubikmetru apmērā, informē SIA “Kuldīgas siltumtīkli” inženieris Juris Hofmanis.

Siltumtīklu ūdens noplūdes vietu meklēšana, pievienojot siltumnesējā fluorescējošu krāsvielu, neietekmē siltumenerģijas padevi, kā arī šī viela ir videi draudzīga – tā nav kaitīga iedzīvotāju veselībai un apkārtējai videi.

J.Hofmanis pastāstīja, ka šonedēļ Kuldīgas siltumapgādes sistēmas tīklos, kuros vidēji cirkulē 1200 tonnas ūdens, ievadīti divi kilogrami krāsvielas. Tā kā krāsviela nosēžas, tā jāievada pakāpeniski. Kopumā uz šāda ūdens daudzuma nepieciešami astoņi kilogrami krāsvielas, kas siltumtīklos cirkulējošajam ūdenim tiks pamazām pievienota nākamo nedēļu laikā.

Krāsviela spīd speciālā apgaismojumā, bet ne tumsā.

Gadījumā, ja karstā ūdens apgādes sistēmā parādās fluorescējoši zaļš ūdens vai, ja šādas krāsas ūdens noplūdes no siltumtīkliem novērojamas apkārtējā vidē, iedzīvotāji aicināti nekavējoties par to ziņot uzņēmumam “Kuldīgas siltumtīkli”, zvanot pa tālruni 63323721 darba laikā vai 26193500, kas ir diennakts tālruņa numurs avārijas situācijā.

Tāpat iedzīvotāji aicināti pavērot pagrabos esošos siltummezglus, vai tur nav manāma noplūde. Iedzīvotājiem jāņem arī vērā, ka, atgaisojot radiatorus, var parādīties zaļgandzeltens ūdens, bilst J.Hofmanis.