Kuldīgas novadā gatavojas jaunajai apkures sezonai

13/07/2022

Dārgāka maksa par siltumu jaunajā apkures sezonā būs visā Latvijā, arī Kuldīgā un pagastos, kur ir šķeldas apkure. Līdz šim te bijis viens no lētākajiem apkures tarifiem valstī.

SIA "Kuldīgas siltumtīkli" valdes priekšsēdētājs Andris Aniņš: "Veicot aptauju par situāciju citviet Latvijā, redzam, ka tarifs Kuldīgā arī jaunajā apkures sezonā saglabāsies viens no zemākajiem valstī, bet nenoliedzami tas būs augstāks nekā iepriekšējā apkures sezonā.

Pagājušajā nedēļā iesniedzām tarifa paaugstinājuma projektu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai. Par 25% plānojam augstākas izmaksas, tie būs aptuveni 66 eiro par 1 MWh. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija to vēl vērtēs. Paši vēl skatīsimies, ko varam samazināt, bet jāsaka godīgi, ka šāds siltumenerģijas tarifs tiek plānots tikai uz apkures sezonas sākumu, jo kā redzam jau šobrīd, tad šķeldas cena turpina pieaugt. Uz otro apkures sezonas daļu mēs jau varam rēķināties ar to, ka tarifs būs vēl nedaudz augstāks nekā šobrīd iesniedzām Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai."

Šobrīd pie biomasas koģenerācijas elektrostacijas Kuldīgā jau slejas augsti iepirktās šķeldas kalni. Tie ir aptuveni 10% no swzonā nepieciešamā apjoma. Ja citus gadus uzņēmums centās vasarā iegādāt ap 30% no nepieciešamā apjoma, tad šobrīd centīsies līdz pat 50%. To atļauj ap katlu mājām esošā platība.

Uzņēmuma vadītājs atzīst, ka šajā grūtajā situācijā lieti noder, ka ar šķeldas ražotājiem ir veidotas ilgtermiņa attiecības, kas dod garantijas arī šobrīd, ka šķeldu piegādās. Cenas gan ir divas reizes dārgākas un ar katru nedēļu turpina pieaugt.

A.Aniņš: "Pagājušajā gadā un aizpagājušajā vasarā, mēs šķeldu iepirkām pat zem 10 eiro par berkubu. Noslēdzot iepirkumu šā gada maija sākumā, šķeldas vidējā cena bija 20 eiro par berkubu, kas jau ir divas reizes augstāka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Tagad cena svārstās jau robežās no 22 līdz 24 eiro par berkubu. izskatās, ka augustā cena būs vēl augstāka. Ja mēs gribam iepirkt lētāk jau šobrīd, tad slēdzam īstermiņa līgumus, kas neuzliek saistības uzņēmējiem."

Skrundas TV video

Par to kā "Kuldīgas siltumtīkli" gatavojas jaunajai apkures sezonai, video materiālā skatieties no 3:46 līdz 6:02 minūtei