Kā neizjaukt apkures sistēmas balansu

16/03/2021

Tipiska situācija daudzdzīvokļu namos mūsdienās – vienam karsti, otram salst, bet rēķini visiem vienādi. Būtiskākais iemesls – izjaukts kopējais mājas apkures sistēmas balanss.

To bieži vien panākuši iedzīvotāji, kuri savos dzīvokļos pašrocīgi veikuši radiatoru nomaiņu pret ievērojami efektīvākiem un lielākiem sildķermeņiem.

Mainot sildķermeni, tiek pārbūvēts arī pieslēguma mezgls stāvvadam, taču regulators netiek uzstādīts – ierasta situācija. Tas noved pie tā, ka dzīvokļa īpašniekam pēc jauna un jaudīga radiatora uzstādīšanas bieži vien paliek tik silti, ka pusi apkures sezonas dzīvoklī temperatūra tiek samazināta pa atvērtu logu – izlaižot lieko siltumu laukā. Turklāt šis dzīvoklis patērē trīs reizes vairāk siltuma nekā iepriekš.

Un šeit sākas problēmas, jo nākamajām telpām uz šī paša stāvvada situācija ievērojami pasliktinās, jo viņu siltumu iepriekšējais ir paspējis iztērēt.

Lai situāciju “atrisinātu”, arī citi kaimiņi, nepakonsultējoties ne ar apsaimniekotāju, ne siltumapgādes uzņēmuma speciālistiem, pašrocīgi uzliek jaudīgākus radiatorus, tā izjaucot kopējo mājas apkures sistēmas balansu. Proti, neatbilstoši nomainot un pieslēdzot atsevišķos dzīvokļos radiatorus, tiek izjaukts balanss starp stāvvadiem un dzīvokļiem, kā rezultātā dažiem ir karsti, bet citiem salst. Pārsvarā karsti ir ēkas vidējos dzīvokļos, bet salst gala dzīvokļu iemītnieki.

REZULTĀTS disbalansam:

  • Dažiem karsti
  • Citiem salst
  • Visi maksā vienādi

Haotiskas radiatoru nomaiņas sekas

Attēlā (avots - Ekonomikas ministrijas Būvniecības un mājokļu politikas departaments, https://www.slideshare.net/siltinam/siltumapgdes-sistmas-renovcija-rekonstrukcija-daudzdzvoku-mj-13693477) redzamas haotiskas radiatoru nomaiņas, kas rada šādas sekas:

A – radiators patērē palielinātu siltuma daudzumu, to neregulē (jo nav ar ko), nākamie saņem mazāk siltumu.

B – radiators patērē palielinātu siltuma daudzumu, to neregulē. Pieslēguma mezglu pārbūvējot, ir samazināts stāvvada diametrs, rezultātā visā stāvvadā samazinās plūsma un attiecīgi piegādātais siltuma daudzums. Cieš visi radiatori, kas pieslēgti šim stāvvadam. Tālāk novietotie cieš vairāk – dēļ šī konkrētā palielinātā siltuma patēriņa.

C – pie nomaiņas izvēlēti neatbilstoši regulatori vai noslēgšanas vārsts atpakaļgaitā. Tādējādi jaunais jaudīgais radiators nesaņem pietiekošu plūsmu, lai efektīvi darbotos. Iespējama arī visa stāvvada plūsmas samazināšana.

Ja daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā ir izveidojusies šāda situācija, tad siltumapgādes speciālistiem ir bezjēdzīgi darboties pagrabā ap apkures sistēmu, to balansējot vai eksperimentējot ar cirkulācijas sūkņiem.

Vienkāršākais risinājums

Redzot, ka dažās telpās ir tik palielināts patēriņš, ka citām vairs nepietiek, ir jāveic siltuma padeves regulēšana katrā telpā.

  • Katru sildķermeni aprīkot ar termostatisko regulatoru.
  • Iespējama stāvvadu nomaiņa, bet, ja esošie ir labā stāvoklī, nav obligāta. Jāveic stāvvadu balansēšanas vārstu uzstādīšana.
  • Ārpus dzīvokļiem – caurulēm jāmaina izolācija.
  • Pagrabā uz atpakaļgaitas stāvvadiem uzstādāmi balansēšanas vārsti.
  • Pagrabā izbūvēts siltummezgls, kas dod iespēju regulēt siltuma patēriņu, atbilstoši iedzīvotāju vēlmēm. Svarīgi saprast, ka tikai siltummezgla izbūve vēl neko neatrisinās, ir jāsakārto visa mājas iekšējā siltumapgādes sistēma.

Visu apkopojot, galvenā atslēga ir:

  • Sabalansēti cirkulācijas loki,
  • Izolētas caurules,
  • Ieregulēts siltummezgls.

Viencaurules sistēmas renovācija ir vienkārša un strādājoša sistēma. Tā atrodama vairumā renovēto namu, kas energoefektivitātē var sacensties ar jauno projektu namiem ar modernākām apkures sistēmām.

Ir arī sarežģītāki risinājumi, piemēram, vertikālas divcaurules apkures sistēmas izveide. Tā ir dārgāka, bet, ja esošās sistēmas cauruļvadi ir novecojuši, vērts izvērtēt iespēju izvēlēties šādu sistēmu, kas ir moderna un mūsdienīga apkures sistēma daudzstāvu namiem.

Vēl iespējams izveidot horizontālu 2-caurules apkures sistēmu, kas ir moderna, bet prasa lielus finanšu līdzekļus. Bieži sastopama tā saucamo jauno projektu namos.

Piemērotāko apkures sistēmas risinājumu tieši jūsu daudzdzīvokļu dzīvojamajai mājai spēs ieteikt šīs jomas speciālisti. Labākais padomdevējs šo jautājumu risināšanā nebūs paziņa, kurš skaļi un viszinoši runā, bet gan atbilstoši šīs jomas profesionāļi – ēku apsaimniekotāji, “Kuldīgas siltumtīklu” speciālisti vai neatkarīgi siltumapgādes speciālisti, kas pārzina daudzdzīvokļu namu siltumsistēmas.

Pareizi sakārtota siltumapgādes sistēma ļauj būtiski ietaupīt siltumu, jo tas netiek tērēts nelietderīgi. Turklāt siltums pa visiem dzīvokļiem būs sadalīts vienmērīgi, izslēdzot iespēju, ka kādā dzīvoklī ir +25 grādi, kamēr citā tikai +16. Līdz ar to arī samaksa par siltumu pret visiem mājas iedzīvotājiem būs godīga.

Nākamais solis pēc mājas iekšējās siltumapgādes sistēmas sakārtošanas ir logu nomaiņa, bēniņu un sienu siltināšana, tā padarot māju energoefektīvu.

Apkures sistēmas audits

Lai pārliecinātos par mājas apkures sistēmas stāvokli, jāveic apkures sistēmas audits, kas arī atklās nepareizi izbūvētos radiatorus un citas pieļautās kļūdas, kas būtiski kropļo siltuma vienmērīgu cirkulāciju ēkā.

SIA “Kuldīgas siltumtīkli” speciālisti uzsver, ka nekādā gadījumā nedrīkst nodarboties ar pašdarbību, veicot jebkādas izmaiņas siltumapgādes sistēmā. Visas siltumelementu izmaiņas ir obligāti jāsaskaņo ar apsaimniekotāju! Katra pašrocīga pārbūve maina plūsmu un temperatūru sadalījumu starp dzīvokļiem un stāvvadiem!

Visu rezumējot, top skaidrs, ka iedzīvotāji kopā ar mājas apsaimniekotāju ir atbildīgi par mājas iekšējo apkures sistēmu, bet siltumapgādes uzņēmums “Kuldīga siltumtīkli” nodrošina siltumenerģijas ražošanas procesu un siltumenerģijas piegādi līdz ēkas ievadam. Tas nozīmē, ka SIA “Kuldīgas siltumtīkli” spēkos nav ietekmēt to, cik silti ir vienā vai otrā daudzdzīvokļu ēkas dzīvoklī. Uzņēmums gādā par siltumenerģijas ražošanu un to pievadi līdz ēkām, izbūvējot un uzturot siltumtrases.

“Kuldīgas siltumtīkli” vēlas, lai visi klienti būtu apmierināti ar saņemto pakalpojumu, tādēļ aicina uz visu pušu iesaisti un mērķtiecīgu darbu apkures sistēmas sakārtošanā. Piemērotākais laiks, kad sakārtot apkures sistēmu ir vasara, kad apkures sezona ir beigusies, jo apkures sezonas laikā sistēmai ir jāstrādā.