Padurē būvēs jaunu katlumāju

18/03/2021

Šovasar lielu darbu iecerēts veikt Kuldīgas novada Padurē, kur SIA “Kuldīgas siltumtīkli” plāno būvēt jaunu katlumāju, kas aizstās esošo, ar malku kurināmo.

Jaunā katlumāja ar siltumu apgādās četras daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas.

Plānots uzstādīt divus katlus, kurus kurinās ar granulām. Vienu katlu būs iespējams kurināt vēl papildus ar šķeldu, kas dos lielāku jaudu aukstākā laikā.

Jaunā katlumāja būs mazāka (konteinertipa) un iežogota, vizuāli labāk iekļausies apkārtējā ainavā, kā arī radīs apstākļus, lai apkārtni varētu sakārtot un labiekārtot.

Tā kā jaunā katlumāja tiks kurināta ar granulām un šķeldu, tad tiks likvidētas milzīgās malkas grēdas, kas katru gadu tiek veidotas apkures vajadzībām, bet ir bīstamas apkārtējiem iedzīvotājiem un rada nepievilcīgu skatu daudzdzīvokļu māju apkārtnē.

Tiks mainīts arī savu laiku nokalpojušais katlumājas skurstenis. Tā vietā būs jauns un siltināts skurstenis, kas nodrošinās mazāku kurināmā patēriņu un apkures katlu efektīvāku darbu.

Projekta īstenošanai SIA “Kuldīgas siltumtīkli” ņems aizņēmumu.

Iedzīvotājiem maksu par siltumu jaunās katlumājas celtniecība nepaaugstinās. Taču tā būtiski uzlabos un optimizēs esošās, savu laiku nokalpojušās un vidi degradējošās, katlumājas darbu, jo būs pilnībā automātiski vadāma. Līdzīgi kā darbojas automātiski vadāmās katlumājās Pelčos, Kurmāles pagasta Priedainē, Rumbas pagasta Mežvaldē, kā arī Jelgavas un Graudu ielā Kuldīgā.

Vecās katlumājas demontāžas darbi un jaunās katlumājas būvniecības darbi sāksies pēc apkures sezonas beigām.

Jāpiebilst, ka izbūvējot jauno katlumāju un labiekārtojot tās apkārtni, varētu tikt sakārtots arī atkritumu konteineru laukums.