Koģenerācijas elektrostacija atkal darba kārtībā

30/09/2021

Pārvarot dažādus izaicinājumus, uzsākot desmito apkures sezonu, darbībā šonedēļ palaista arī koģenerācijas elektrostacija Kuldīgā, kas ne tikai nodrošina siltumu pilsētas mājokļiem, bet ražo arī elektrību.

SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Andris Aniņš pastāstīja, ka koģenerācijas elektrostacija uzbūvēta teju pirms desmit gadiem un daudzi mehānismi jau savu laiku ir nokalpojuši, tādēļ tos nākas iegādāties no jauna un mainīt. Tā kā tehnoloģijas šādām stacijām ir sarežģītas un specifiskas, tad remontdarbiem tiek piesaistīti dažādi speciālisti – kurtuves un katlu ražotāji un pārstāvji no Austrijas un Itālijas, kā arī kolēģi no SIA “Liepājas enerģija”.

“Katru gadu aizvien vairāk jāiegulda stacijas apkopē, uzturēšanā un darbības atjaunošanā. Otrdienas, 21. septembra vakarā,  stacijā uzsākta elektrības ražošana, un turpmākajās dienās tiks attīstīta jauda, lai nodrošinātu nepieciešamo siltuma apgādi pilsētā. To nodrošina koģenerācijas elektrostacija, kas atrodas Stacijas ielā 6, un ar šķeldu kurināmā katlumāja Lapegļu ielā 8, Kuldīgā”, pauž A.Aniņš.

Atgādinām, ka ideja par biomasas koģenerācijas elektrostaciju radās 2009. gadā, un jau 2012. gada pavasarī svinīgi tika atklāta vairākus miljonus eiro vērtā stacija.

“Mērķis ir sasniegts. Līdz ar biomasas koģenerācijas elektrostacijas būvniecību Stacijas ielā 6, Kuldīgā, rezerve un papildus drošība pilsētas siltumapgādei ir nodrošināta. Siltumenerģijas jauda pietiek visiem esošajiem klientiem un jaunajiem patērētājiem, kuru skaists regulāri aug. Turklāt ir radīta papildus drošība, jo katlumāja Lapegļu ielā, kas tika atklāta 2007. gada rudenī, nav vairs vienīgā, kas nodrošina siltumapgādi pilsētai,” tā savulaik teica kādreizējais SIA “Kuldīgas siltumtīkli” valdes priekšsēdētājs Artis Roberts.

Biomasas elektrostacija kurināma ar šķeldu, un tajā vienlaikus tiek ražota gan siltumenerģija, gan elektroenerģija. Jauda siltumenerģijai: Q=3,06MW un elektroenerģijas ražošanai: P=0,727 MW.

Saražoto elektrību SIA “Kuldīgas siltumtīkli”, obligātā iepirkuma ietvaros, pārdod uzņēmumam “Latvenergo”.

Koģenerācijas stacijas darbība ir pilnībā automatizēta, to var gan attālināti vadīt, gan regulēt, gan pārskatīt datus. Iekārtas iegādātas no Austrijas uzņēmuma “Politehnika”.