Apkures uzsākšanai/apturēšanai nepieciešams laiks

10/05/2024

Ņemot vērā kraso gaisa temperatūras paaugstināšanos pagājušajā nedēļā, kas skāra arī mūsu reģionu, SIA “Kuldīgas siltumtīkli” pārtrauca apkures sezonu vairākām mājām Priedainē, Mežvaldē, Kuldīgā un citviet Kuldīgas novadā.

Piemēram, Priedaines ciematā katlumājas darbība tika pārtraukta, jo nebija siltuma patēriņa, āra gaisa temperatūrai dienas laikā pārsniedzot +24 grādu robežu. Šādos apstākļos industriālas klases apkures katla darbību tehniski nav iespējams nodrošināt. Tas nozīmē, ka turpināt apkuri būtu ekonomiski neizdevīgi gan iedzīvotājiem, gan “Kuldīgas siltumtīkliem”.

Tā kā laika apstākļi mūsu platuma grādos ir mainīgi un šonedēļ atkal Latvijā ir auksti, tad radies jautājums, vai tomēr Priedainē un Mežvaldē nav iespējams atjaunot centralizēto apkuri.

“Kuldīgas siltumtīklu” speciālisti norāda, ka diemžēl tas nav tik vienkārši, kā ieslēgt gaismas slēdzi. Apkures uzsākšana un pārtraukšana prasa laiku – ciemata “iedarbināšanai” nepieciešamas trīs dienas, bet apturēšanai – četras. Turklāt nākamnedēļ jau atkal sola siltu un saulainu laiku.

Apkures uzsākšanai/apturēšanai nepieciešamais laiks:

  1. Katlumājas iekuršana, kurtuves mūra uzsildīšana un kurināmā noliktavas uzpilde aizņem vienu dienu;
  2. Māju siltummezglu ieregulēšana darbam, ievada ventiļu atgriešana, siltumtrašu uzsildīšana – tehniski nepieciešamais laiks šīs darbības veikšanai ir divas dienas;
  3. Katlumājas darbības apturēšana, kurināmā noliktavas iztukšošana, katla un trašu dzesēšana – tehniski nepieciešamais laiks šīs darbības veikšanai ir četras dienas. Jāpiebilst, ka, pievadot siltumu pēc pieprasījuma, dzesēšanas laiks var mainīties.